DISKOGRAFIJA

Nemirna glasbena žilica je ustvarjalce prvotne zasedbe dixieland orkestra Ljubljanske korenine pripeljala tudi do lastne plošče, na katero so uvrstili 15 najlepših dixieland klasik in jo poimenovali kar »Ljubljanske korenine igrajo dixieland«.

Ljubljanske korenine igrajo Dixieland, 2000
CD-front

Odzivi ob izidu CD-ja leta 2000:

prof. Ilija Šurev:
“Podobno kot v drugih zahodnoevropskih prestolnicah z dolgoletno glasbeno tradicijo v svojih starih mestnih četrtih, kjer ima vsaka »svoj« dixieland band, začenja tudi v Ljubljani v devetdesetih letih delovati dixieland orkester z imenom LJUBLJANSKE KORENINE. Skupina igra dixieland glasbo, ki je nadgradnja stila, kakršnega sta izvajala King Oliver in Kid Ory v tridesetih letih 20. stoletja. Njihove »mladostne« improvizacije z veliko mero občutenosti in dinamike prevzamejo poslušalstvo vseh generacij. Dokaz za to so navdušujoči nastopi v »živo« na številnih koncertih in snemanjih na nacionalni televiziji. Sad tega delovanja je tudi njihova zgoščenka.”
Primož Hieng:
“Glasba je tista umetnost, ki je s staranjem – podobno kot vino ali sir – vse boljša. Dokaz za to je vsekakor sedanja mlada generacija, ki ponovno odkriva glasbene bisere petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih let, spoznava glasbo svojih očetov in mater, se ob tej glasbi zabava, zaljublja in spoznava življenje.Nekaj podobnega se dogaja z LJUBLJANSKIMI KORENINAMI. S svojimi inštrumenti in glasovi so se vrnili v leta, ko so kot mladeniči osvajali srca ljubiteljev takrat še skorajda neznane glasbe. Igrali so na prvih domačih plesiščih in igrajo še danes, čeprav je vmes minilo že kar nekaj desetletij. Nekoč mladi glasbeniki so se vrnili k svojim glasbenim in osebnim koreninam. Vrnili so se torej k svojim začetkom, toda z veliko mero osebnih in glasbenih izkušenj. Nekoč študentje so danes zdravniki, direktorji, inženirji, finančni strokovnjaki; so očetje ponosnih sinov in hčera, predvsem pa še vedno z vsem srcem predani svoji največji ljubezni – glasbi. In bolj ko se bo glasba starala, boljša bo in take bodo tudi LJUBLJANSKE KORENINE.Prav gotovo so LJUBLJANSKE KORENINE svojevrsten fenomen v slovenskem glasbenem prostoru, saj podobne zasedbe zagotovo ni v tem sicer majhnem, tod glasbeno polnem svetu. LJUBLJANSKE KORENINE so bogat mozaik vseh tistih, ki z dušo in srcem stopajo na slovenske glasbene odre. In če so se v vseh svojih letih tudi člani LJUBLJANSKIH KORENIN vsaj malo postarali, to niti ni tak greh, saj so v svojem glasbenem poslanstvu ostali večno mladi.”
Janez Suhadolc:
“LJUBLJANSKE KORENINE igrajo pravi Dixieland.LJUBLJANSKE KORENINE so trdno zasidrane v najboljši tradiciji Jazz Dixielanda.Orkester LJUBLJANSKE KORENINE sestavlja osem glasbenikov. Vsi glasbeniki so bili že v mladih letih člani različnih ljubljanskih jazz orkestrov. Pozneje jih je življenje rtazneslo v različne poklice. Čez desetletje se je že spet oglasil klic iz prejšnjih življenj. Ugotovili so, da so ustni nastavki še dobri, prsti gibčni, občutek za ritem in muzikaličnost neokrnjena. Če je bilo mladostno igranje polno vihrave neugnanosti, je njihova aktualna igra zvočno polnejša, poudarek je na fraziranju in prilagajanju celostnemu zvoku. Orkestrsko drevo, ki raste iz korenin, je staro 485 let. Kljub zrelim letom obeta še bohotno rast. veje so skladbe tega orkestra, tudi teh je vsako leto več, med njimi je mnogo improvizacij. Poslušalcev je pa tako in tako zmeraj kot listja in trave.LJUBLJANSKE KORENINE presegajo standarde muzikantov za ples in zabavo, v njih je veliko muzikalnega soka.LJUBLJANSKE KORENINE igrajo pravi Jazz Dixieland.”